Linked Open Data

Uit MediaWikiGids
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit is een beginnetje

Linked Open Data duidt op het verbinden van informatie uit verschillen gegevensbestanden en het vrijelijk uitwisselen van deze informatie via internet. Om dit te bewerkstelligen zijn standaardisatie van gestructureerde gegevens en (technische) protocollen noodzakelijk.

Introductie

bron: Nationaal Archief

Het semantisch web maakt gebruik van URI's (webadressen), om de data te definiëren. De URI's worden in een triple gebruikt voor het maken van brokjes kennis. Een triple bestaat uit een subject, predicaat en object, ook wel het Resource Description Framework (RDF). Hier volgen drie voorbeelden:

Triples

Zie de pagina Triple voor een uitgebreidere uitleg.

Subject Predicaat Object
Herbert G. Ponting is geboren op 21 maart 1870
Herbert G. Ponting is geboren in Salisbury
Herbert G. Ponting school Trinity College

De triple-onderdelen subject, predicaat en object maken gebruik van termenlijsten of vocabulaires. Vocabulaires bepalen de betekenis van een begrip. En zijn op het internet te vinden in bijvoorbeeld: https://lov.linkeddata.es/dataset/lov/ . In ons voorbeeld is het predicaat ‘is geboren in’ gedefinieerd door de URI http://dbpedia.org/ontology/birthPlace. De uitwerking van de triples met URI’s ziet er dan zo uit: Triples met URI's

Subject Predicaat Object
http://vocab.getty.edu/ulan/500001808 https://schema.org/birthDate 21 maart 1870
http://vocab.getty.edu/ulan/500001808 https://dbpedia.org/ontology/birthPlace https://dbpedia.org/page/Salisbury
http://vocab.getty.edu/ulan/500001808 https://dbpedia.org/ontology/education https://www.trinity-school.org/

Deze triples kunnen verder aan elkaar gekoppeld worden. Zo kan de term Salisbury gelinked worden aan de term Groot-Brittannië. Hierdoor weet je dat Herbert G. Ponting daar geboren is. Door het aanbrengen van heel veel links ontstaat een web van data die met elkaar samenhangt; een semantisch web.

Standaarden

In dit werkveld veel gebruikte standaarden zijn (o.a.):

  • HTTP-URI's (Uniform Resource Identifiers),
  • RDF (Resource Description Framework) en
  • OWL (Web Ontology Language

Auteursrechten

Voor het publiceren en vrij uitwisselen van informatie vanuit juridisch perspectief het auteursrecht van groot belang, met name het share alike recht. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Creative Commons licenties
  • Open Data Commons licenties

MediaWiki en Linked Open Data

MediaWiki is - met behulp van extensies - een geschikt en veelgebruikt platform voor het realiseren van websites die Linked Open Data kunnen publiceren en lezen.