WikiData: verschil tussen versies

Uit MediaWikiGids
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 48: Regel 48:
  
 
===Rembrandt===
 
===Rembrandt===
 +
 +
<gallery perrow="5" widths="200" heights="200">
 +
Bestand: Rembrandt-Datamodel in Wikidata.png|Datamodel in Wikidata Rembrandt van Rijn
 +
Bestand: Berlijn-Datamodel in Wikidata.png|Datamodel in Wikidata Berlijn
 +
</gallery>

Versie van 17 jan 2019 om 10:40

Wikipedia bestaat inmiddels 18 jaar en is al lang niet meer het enige product van de WikiMedia Foundation, de organisatie achter Wikipedia. In 2001 werd als eerste de engelstalige Wikipedia gestart maar vandaag de dag zijn er Wikipedia's in 293 verschillende talen beschikbaar. Doordat veel wiki's, pagina's over dezelfde onderwerpen en personen hebben is in 2012 door Wikimedia Duitsland het project Wikidata gestart om Wikipedia te ondersteunen. Het doel van deze database is om gegevens in Wikipedia pagina's te organiseren, zodat de informatie elders hergebruikt kan worden. Ook Wikidata is een wiki en door iedereen vrij te bewerken. Via de Wikidata Query Service is het mogelijk om gegevens uit deze database te verkrijgen.

Wikidata Inleiding

In elk land worden artikelen op wikipedia door vrijwilligers geschreven. Iedere auteur heeft echter zijn eigen schrijfstijl en daardoor zullen deze teksten qua opbouw en informatie(bronnen) van elkaar verschillen. Daarentegen blijft bepaalde informatie in elke wikipedia en taal hetzelfde. Berlijn blijft de hoofdstad van Duitsland en Rembrandt van Rijn is op 15 juli 1606 geboren in Leiden.

Wikidata-item

Hierboven zie je artikelen over Rembrandt en Berlijn op verschillende wikipedia's. Elk artikel/pagina op wikipedia heeft zijn eigen unieke (identificatie) code op Wikidata, namelijk een Wikidata-item.

Als je op dit Wikidata-item klikt dan wordt je naar de Wikidata website geleid.

Het eerste dat opvalt op deze site is dat elk artikel is voorzien van een uniek Q-nummer.

Wikidata-item Q-nummer
Rembrandt Q5598
Berlijn Q64

Analyseren Wikidata-item

Als we deze Wikidata-items nader beschouwen is het eerste dat opvalt dat deze pagina's informatie geven over de stad Berlijn en de persoon Rembrandt.

Berlijn

Informatie die over Berlijn is opgenomen is o.a. dat Berlijn is ontstaan in 1237; het is de hoofdstad van Duitsland; het deelt grenzen met o.a. Brandenburg, Barnim district, Stahnsdorf, etc.; welke burgemeesters Berlijn heeft gehad; het hoogste punt; films die zijn opgenomen in Berlijn; de bevolkingsgrootte door de tijd heen; bekende mensen die er geboren/gestorven zijn; kortom: veel wat er valt te weten over Berlijn is op deze pagina in Wikidata opgenomen. En iedereen die iets weet over Berlijn kan deze informatie aan dit item toevoegen.

Rembrandt