WikiData

Uit MediaWikiGids
Ga naar: navigatie, zoeken

Wikipedia bestaat inmiddels 18 jaar en is al lang niet meer het enige product van de WikiMedia Foundation, de organisatie achter Wikipedia. In 2001 werd als eerste de engelstalige Wikipedia gestart maar vandaag de dag zijn er Wikipedia's in 293 verschillende talen beschikbaar. Doordat veel wiki's, pagina's over dezelfde onderwerpen en personen hebben is in 2012 door Wikimedia Duitsland het project Wikidata gestart om Wikipedia te ondersteunen. Het doel van deze database is om gegevens in Wikipedia pagina's te organiseren, zodat de informatie elders hergebruikt kan worden. Ook Wikidata is een wiki en door iedereen vrij te bewerken. Via de Wikidata Query Service is het mogelijk om gegevens uit deze database te verkrijgen.

Wikidata Inleiding

In elk land worden artikelen op wikipedia door vrijwilligers geschreven. Iedere auteur heeft echter zijn eigen schrijfstijl en daardoor zullen deze teksten qua opbouw en informatie(bronnen) van elkaar verschillen. Daarentegen blijft bepaalde informatie in elke wikipedia en taal hetzelfde. Berlijn blijft de hoofdstad van Duitsland en Rembrandt van Rijn is op 15 juli 1606 geboren in Leiden.

Wikidata-item

Hierboven zie je artikelen over Rembrandt en Berlijn op verschillende wikipedia's. Elk artikel/pagina op wikipedia heeft zijn eigen unieke (identificatie) code op Wikidata, namelijk een Wikidata-item.

Als je op dit Wikidata-item klikt dan wordt je naar de Wikidata website geleid.

Het eerste dat opvalt op deze site is dat elk artikel is voorzien van een uniek Q-nummer.

Wikidata-item Q-nummer
Rembrandt Q5598
Berlijn Q64

Analyseren Wikidata-item

Als we deze Wikidata-items nader beschouwen valt direct op dat de informatie op deze pagina's (integenstelling tot de informatie over Rembrandt en Berlijn op Wikipedia) niet beschrijvend is maar dat het gegevens betreft over de stad Berlijn en de persoon Rembrandt.

Berlijn

Datamodel in Wikidata Rembrandt van Rijn

Berlijn is in 1237 is gesticht; het is de hoofdstad en de grootste stad van Duitsland; het deelt grenzen met o.a. Brandenburg, Barnim district, Stahnsdorf, etc.; Willy Brandt was burgemeester van Berlijn van 3 oktober 1957 t/m 1 december 1966; Arkenberge is het hoogste punt van Berlijn; er is een verwijzing naar Films die opgenomen zijn in Berlijn; de bevolkingsgrootte door de tijd heen; bekende mensen die er geboren/gestorven zijn; kortom: veel wat er valt te weten over Berlijn is op deze pagina in Wikidata opgenomen.


Rembrandt

Datamodel in Wikidata Berlijn

De informatie betreft Rembrandt is net wat anders is omdat het om een persoon gaat. Hier zijn gegevens als geboortedatum, sterfdatum, welke nationaliteit de persoon heeft, de namen van zijn ouders, waar hij een opleiding heeft genoten, wat zijn beroep is, etc. belangrijk. WikiData is net als Wikipedia open source, wat betekent dat het door iedereen vrij te bewerken is. Iedereen die dus iets weet over Berlijn en/of Rembrandt kan deze informatie aan deze items toevoegen.